Tot ce trebuie să știți despre atacurile DDoS

Un atac distribuit de refuz de serviciu (distributed denial-of-service – DDoS) este unul dintre cele mai distructive instrumente din arsenalul infracționalilor. Cu tot mai multe companii care își mută afacerile online, orice perturbare a stabilității site-ului web provoacă pierderi financiare substanțiale. Un atac DDoS implică bombardarea site-ului cu trafic pentru a-l scoate din funcțiune. Scopul este să încetinească ținta sau să o dezactiveze în întregime. Motivațiile atacatorilor diferă de la distracție la câștig financiar la ideologie.

Cum funcționează un atac DDoS?

Întrucât scopul atacului este de a genera o cantitate substanțială de trafic, hackerii au nevoie de instrumente speciale pentru a-l crea.

Botnet

Un atacator trimite software rău intenționat computerelor prost protejate. De obicei, acesta are forma unui e-mail sau a unui atașament corupt. În timp, hackerii creează o rețea de computere infectate, care se numește botnet. Când vine momentul să atace, ciberneticii instruiesc și controlează acțiunile botnetului.

Ei comandă numeroase calculatoare să inunde un site web cu trafic. Deoarece invadatorii nevăzuți bombardează site-ul cu prezența lor, acesta se deconectează. Astăzi, computerele neprotejate sunt doar o parte din ceea ce utilizează hackerii pentru a crea o botnet.

Multe dintre ele profită din plin de dispozitivele IoT vulnerabile. Ar putea fi o cameră de securitate, un televizor inteligent sau chiar un purificator de aer.

Lipsa controlului de reglementare asupra dispozitivelor inteligente le face să fie arme excelente în mâinile cyberattackerilor. Dacă un dispozitiv IoT are o adresă IP unică, acesta poate deveni o parte dintr-o botnet.

Servere memorate

Un atacator poate de asemenea supraîncărca un site web cu trafic de internet trimițând cereri false către un server Memcached vulnerabil (sistem de memorie cache pentru a optimiza site-urile bazate pe baze de date externe).

La rândul său, serverul răspunde cu o cantitate mai mare de date decât cererea inițială, amplificând astfel volumul de trafic. În timp ce infrastructura este supraîncărcată cu trafic de intrare, solicitările legitime regulate nu pot fi procesate.

Un atac memcached necesită mai puține resurse decât omologul său de botnet. Cu toate acestea, implică căutarea unui server Memcached vulnerabil, care nu este întotdeauna disponibil.

3 Forme de atacuri DDoS

Există numeroase tipuri de atacuri DDoS. Ele pot fi împărțite în trei categorii:

1. Atacuri DDoS bazate pe volum

Cel mai frecvent tip de atac DDoS este bazat pe volum. Aceasta implică un număr substanțial de solicitări trimise către o țintă. Intenția este de a copleși capacitatea rețelei și de a reduce site-ul sau serviciul online.

2. Atacuri DDoS bazate pe aplicații

Pentru a iniția un atac DDoS bazat pe aplicație, ciberneticii profită de vulnerabilitățile din serverul web sau software-ul aplicației pentru a determina serverul web să se blocheze sau să se prăbușească.

Cea mai comună abordare a unui atac bazat pe aplicație este de a trimite solicitări parțiale serverului pentru a supraîncărca setul de conexiuni al bazei de date și a preveni acceptarea cererilor legitime.

3. Atacuri DDoS bazate pe protocol

Acest tip de atac exploatează protocolul Internet și punctele slabe ale straturilor sale. În timp ce serverul sau orice alt hardware de rețea procesează solicitări legitime, atacul își consumă resursele provocând o perturbare.

Aceste atacuri vizează stiva rețelei dvs. trimițând mai multe pachete decât poate prelucra sau lățimea de bandă mai mare decât o poate gestiona un port de rețea.

Cele mai grave atacuri DDoS din istorie

Să aruncăm o privire asupra celor mai grave atacuri DDoS din istoria planetei.

1. GitHub

Cel mai grav atac DDoS până în prezent a avut loc în februarie 2018.

Pe atunci, un serviciu de gestionare a codurilor online, GitHub, a fost lovit cu un atac Memorat DDoS. Chiar dacă platforma a gestionat în mod regulat volume mari de trafic, nu a putut face față cu 1,35 terabiți pe secundă.

Întrucât GitHub a fost bine pregătit pentru atac și a folosit un serviciu de protecție DDoS, întreaga bătălie a durat mai puțin de 10 minute, astfel încât compania nu a suferit atâtea consecințe nefericite ca victima celui de-al doilea cel mai grav atac DDoS din istorie.

2. Dyn

Atacul asupra lui Dyn, un important furnizor de DNS, a avut loc în octombrie 2016.

A perturbat activitatea a numeroase site-uri web, inclusiv a celor aparținând Amazon, Netflix, Twitter, Airbnb, Visa și PayPal.

Hackerii au folosit o botnet de 100.000 de dispozitive IoT pentru atac. Chiar dacă Dyn a stins atacul într-o singură zi, acesta a costat în continuare compania mai mult de 110 milioane de dolari.

Care sunt primele semne ale unui atac DDoS?

Potrivit experților în securitatea IT de la Firewall Technical, cunoașterea semnelor unui atac DDoS vă poate ajuta să evitați consecințele nefericite:

  • Site-ul web se încarcă și răspunde lent.
  • Site-ul web nu răspunde complet.
  • Utilizatorii raportează probleme cu accesarea site-ului.
  • Aveți probleme cu conexiunea la Internet.
  • Obțineți numeroase e-mailuri spam.

Amintiți-vă, un atac DDoS are ca scop reducerea site-ului dvs. web, nu furtul informațiilor. Așadar, primele acțiuni ar trebui să implice blocarea traficului și configurarea pereților virtuali, mai degrabă decât protejarea datelor.

Deși este posibil să blochezi un atac DDoS, procesul este dur și nu este întotdeauna eficient. O soluție mult mai bună este să împiedici să se întâmple.

Cum să preveniți un atac DDoS

Ce puteți face pentru a preveni atacul DDoS pe site-ul dvs. web? Lightsabers nu va funcționa. Trebuie să aduci artileria grea.

1. Dezvoltați un plan de răspuns

Când apar primele simptome ale atacului DDoS, aveți doar câteva minute pentru a reacționa.

Acesta este motivul pentru care trebuie să aveți un plan de răspuns. Toți membrii echipei ar trebui să își cunoască responsabilitățile.

Asigurați-vă că aveți o listă de contacte interne și externe care ar trebui notificate imediat despre atac.

2. Asigurați-vă practici de securitate puternice

Toate instrumentele dvs. de securitate pentru rețea trebuie implementate și actualizate

Nu uitați de parole puternice, metode anti-phishing și firewall-uri eficiente. Întreținerea site-ului web este o parte critică a măsurilor de securitate.

Asigurarea siguranței și stabilității site-ului dvs. web vă poate ajuta să preveniți atacurile cibernetice și să reacționați la amenințări în timp util.

3. Profitați de servere diferite din locatii geografice diferite

Arhitectura puternică a rețelei poate ajuta la reducerea pierderilor. Dacă hackerii atacă un server, celălalt poate gestiona traficul vital de rețea.

În mod ideal, serverele ar trebui să aibă diferite locații geografice.

4. Utilizați software Anti-DDoS

În timp ce un astfel de software nu va proteja împotriva tuturor tipurilor de atacuri DDoS, acesta poate îmbunătăți măsurile de securitate.

Aceste instrumente pot monitoriza tot traficul de intrare pentru a detecta și bloca un atac atunci când este posibil.

Fii gata pentru un atac DDoS în orice moment

Nu trebuie să fii o întreprindere puternică pentru a deveni victimă a unui atac DDoS. Hackerii pot decide să utilizeze site-ul dvs. pentru practica țintă.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să fii întotdeauna pregătit.
Profitați din plin de instrumentele anti-DDoS și acordați o atenție sporită întreținerii site-ului web.

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.