Simple Network Management Protocol (SNMP) – explicat

Simplu Protocol de administrare a rețelei sau SNMP este utilizat în principal ca protocol de transport pentru gestionarea rețelei.

O gestionare generală a rețelei constă în unele stații de gestionare a rețelei care comunică cu elemente de rețea, cum ar fi routere, gazde, imprimante sau servere.

Agentul este software-ul pe elementul de rețea (ruter, gazdă, imprimantă) care execută software-ul de gestionare a rețelei.

De aceea, atunci când se folosește cuvântul agent, este folosit pentru a face referire la elementul de rețea. De obicei, agentul stochează informații într-o bază de informații de management sau MIB.

Software-ul de management va compara diferite dispozitive de rețea și va primi informațiile stocate în ele.

RFC 1157, 1155 și 1213 definește SNMP și RFC 1157 definește protocolul propriu-zis.

Managerul utilizează portul UDP 161 pentru a trimite cereri către agent și agentul utilizează portul UDP 162 pentru a trimite mesaje sau răspunsuri managerului.

Managerul poate solicita agentului date sau setarea valorilor variabilelor în agent. Agenții pot răspunde și raportează evenimente.

Există 3 elemente de suport pentru administrarea rețelei TCP / IP.

Sunt: Informația de bază BASE (MIB) specifică variabilele pe care trebuie să le mențină elementele rețelei.

O grămadă de structuri comune și o modalitate de a trimite variabilele în baza de date. Protocolul utilizat pentru a comunica între agentul elementului de rețea și managerul care este SNMP.

SNMP colectează informații în două moduri:

  1. Dispozitivele din rețea sunt înregistrate de posturile de conducere.
  2. Dispozitivele trimit alerte către stațiile de administrare SNMP.
Comunitatea publică poate fi adăugată pe lista alertelor, astfel încât toate posturile de conducere să primească alerta.  
Automatizarea managementului rețelei
Dacă se întâmplă să aveți o rețea mare cu sute sau mii de noduri, este greu de gestionat fără o mulțime de personal pentru a monitoriza fiecare calculator.
SNMP, care este cel mai frecvent utilizat în rețele locale (LAN) și vă permite să monitorizați nodurile de rețea de la o gazdă de administrare.
Puteți monitoriza cu ușurință dispozitive de rețea, cum ar fi stații de lucru, servere, routere, imprimante, poduri și hub-uri, precum și servicii precum Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP).
Puteți utiliza software-ul de administrare SNMP pentru a monitoriza orice dispozitiv de rețea din rețeaua pe care instalați software-ul agent SNMP.
Împărtășiți opiniile și sugestiile dvs. în secțiunea Comentarii de mai jos.
Pentru mai multe informații despre Simple Network Management Protocol, consultați acest link.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.