Cum se administrează fișierele de pe terminalul Linux. Comenzi de bază pe care trebuie să le cunoașteți

Dacă ați folosit vreodată un sistem cu Linux, atunci este sigur că ați văzut terminalul Linux. O mulțime poate fi făcută în terminal pe care majoritatea începătorilor nu le știe. Dacă sunteți cineva care dorește să folosească Linux ca pro, atunci trebuie să înveți câteva comenzi de bază Linux Terminal care sunt foarte utile ori.

cd – Modificare director

Comanda cd se schimbă într-un alt director. De exemplu, cd Desktop vă va duce în directorul Desktop dacă începeți din directorul de acasă.

De asemenea, puteți specifica o cale completă către un director, cum ar fi cd / usr / share pentru a accesa directorul / usr / share în sistemul de fișiere.

cd .. vă va lua un director.

ls – Listați fișierele

Comanda ls afișează fișierele dintr-un director. În mod implicit, ls afișează fișierele din directorul curent.

De asemenea, puteți să listați fișiere recursiv – adică să listați toate fișierele din directoarele din directorul curent – cu ls -R.

rm – Eliminați fișierele

Comanda rm elimină fișierele. Fii atent cu această comandă – rm nu te cere să confirmi.

De exemplu, fișierul rm ar șterge fișierul numit „fișier” în directorul curent. Ca și în cazul altor comenzi, puteți specifica și o cale completă către un fișier: rm / path / to / file va șterge fișierul din / path / to / file în sistemul de fișiere.

rmdir – Eliminați directoarele

Comanda rmdir elimină un director gol. directorul rmdir va șterge directorul numit „director” din directorul curent.

Dacă directorul nu este gol, puteți folosi o comandă rm recursivă pentru a elimina directorul și toate fișierele din el. directorul rm -r va șterge directorul numit „director” și toate fișierele din el. Aceasta este o comandă periculoasă care poate șterge cu ușurință o mulțime de fișiere importante, așa că aveți grijă atunci când o utilizați. Nu va cere confirmarea.

mv – mutați fișierele

Comanda mv muta un fișier într-o locație nouă. Aceasta este și comanda pe care o veți utiliza pentru redenumirea fișierelor. De exemplu, fișierul mv newfile va prelua fișierul numit „fișier” în directorul curent și îl va muta în fișierul numit „newfile” în directorul curent – redenumirea acestuia, cu alte cuvinte.

Ca și în cazul altor comenzi, puteți include căi complete pentru a muta fișiere către sau din alte directoare. De exemplu, următoarea comandă va prelua fișierul numit „fișier” în directorul curent și îl va plasa în folderul / home / Codingsec.

cp – Copiați fișierele

Comanda cp funcționează la fel ca și comanda mv, cu excepția faptului că copiază fișierele originale în loc să le mute.

De asemenea, puteți face o copie recursivă cu cp -r. Aceasta copiază un director și toate fișierele din interiorul acestuia într-o locație nouă. De exemplu, următoarea comandă plasează o copie a directorului / home / Codingsec / Downloads în / home / Siddu:

mkdir – Creați directoare

Comanda mkdir face un nou director. Exemplul mkdir va face un director cu numele „example” din directorul curent.

ln – Creați legături

Comanda ln creează link-uri. Cel mai frecvent utilizat tip de legătură este probabil legătura simbolică, pe care o puteți crea cu ln -s.

 

De exemplu, următoarea comandă creează un link către dosarul Descărcări pe Desktop:

ln -s / home / Codingsec / Descărcări / home / Codingsec / Desktop
chmod – Schimbați permisiunile

chmod modifică permisiunile unui fișier. De exemplu, chmod + x script.sh ar adăuga permisiuni executabile la fișierul script.sh din dosarul curent. chmod -x script.sh va elimina permisiunile executabile din acel fișier.

touch – Creați fișiere goale

Comanda tactil creează un fișier gol. De exemplu, atingeți exemplul creează un fișier gol numit „exemplu” în directorul curent.

Aveți mai multe comenzi de bază de spus? scrieți mai jos

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.