Ce este un Hash?

O funcție hash este orice funcție care poate fi utilizată pentru a mapa date de mărime aleatoare la date de dimensiune fixă. Valorile redate de o funcție hash sunt numite valori hash, coduri hash, digest sau doar hashes. O singură utilizare este o structură de date denumită tabelă hash, utilizată pe scară largă în software-ul de calculator pentru căutare rapidă de date.

Este o formulă matematică care transformă un șir de caractere (text sau numere) într-un cod numeric (de obicei denumit hash). Aceste funcții sunt atât de importante pentru tehnicile de criptare și, prin urmare, la sistemele de autentificare care necesită protecție (cum ar fi o parolă). Au fost în jur de la anii 1970.

Teoretic, un hash este un cod unic, ceea ce înseamnă că îl puteți construi, dar nu îl puteti sterge. Este ca și cum ați fi capabil să criptați ceva fără a fi capabil să-l decriptați. Cum este util acest lucru? Atunci când o mașină generează un hash, o altă mașină poate folosi exact aceleași intrări pentru a genera un alt hash și pentru a le potrivi celor doi. Dacă se potrivesc, intrările sunt aceleași.

Practic, hash-urile moderne pot fi sparte folosind metode avansate. Dar ele sunt încă unele dintre cele mai valoroase instrumente pe care le avem pentru a cripta datele. Secure Algorithm Hash (versiunea 1) (SHA-1) și Message Digest versiunea 5 (MD5) sunt cele mai bine cunoscute funcții hash moderne.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.