Ce este DHCP și cum funcționează?

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) este tehnologia care atribuie automat adresele IP dispozitivelor de rețea. Majoritatea administratorilor de rețea preferă să utilizeze DHCP mai degrabă decât să atribuie manual adrese IP.

DHCP atribuie o adresă IP atunci când un sistem este pornit sau un dispozitiv nou este adăugat la rețea, de exemplu:

  1. Un utilizator pornește un computer care are un client DHCP.
  2. Calculatorul client trimite o cerere de difuzare (numită DISCOVER) fiecărui dispozitiv din rețea, căutând un server DHCP care să răspundă.
  3. Router-ul direcționează cererea de difuzare sau pachetul DISCOVER la serverul DHCP corect.
  4. Serverul cu software de server DHCP primește pachetul DISCOVER. În funcție de politica de disponibilitate și de utilizare fixată pe server, serverul stabilește o adresă adecvată pentru a da clientului. Serverul rezervă temporar acea adresă pentru client și trimite înapoi la computerul client un pachet OFERTA (sau DHCPOFFER), care conține acea informație de adresă. Serverul configurează, de asemenea, serverele WINS ale clientului, serverele DNS, serverele NTP și, uneori, alte servicii.
  5. Clientul trimite apoi un pachet REQUEST (numit DHCPREQUEST), conform serverului pe care intenționează să îl utilizeze.
  6. Serverul trimite apoi un pachet ACK (sau DHCPACK), confirmând că respectivul computer client a primit un contract de leasing pe adresă pentru o anumită perioadă de timp definită de server

Dacă un computer utilizează o adresă IP statică, aceasta înseamnă că a fost configurat manual pentru a utiliza acea adresă IP specifică. Problema principală a atribuire manuală a IP-urilor este că este predispusă la erori de utilizator care pot duce la configurarea a două computere cu aceeași adresă IP. Creează un conflict care duce la pierderea serviciului. Utilizarea DHCP reduce activitatea deoarece atribuie dinamic adresele IP și, de asemenea, reduce șansele de conflicte.

 

Împărtășiți-vă gândurile și sugestiile în secțiunea Comentariu de mai jos.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.