Actualizarea API-ului Chrome distruge aplicatiile de blocare a anunțurilor împreună cu numeroase alte extensii

Google a anunțat efectuarea unor modificări în API-ul Chrome care (într-un fel) amenință confidențialitatea utilizatorilor. În funcție de actualizarea planificată a API, va restricționa blocarea anunțurilor. De fapt, actualizarea actualizării API-ului Chrome nu numai că va limita blocarea anunțurilor, dar poate ucide și alte pluginuri și extensii.

Actualizarea API-urilor Chrome distruge toate aplicatiile care blocheaza reclamele nedorite

Anul trecut, Google și-a împărtășit public planul privind unele modificări în API-ul Chrome. Acest plan de actualizare API Chrome a dezvăluit modificări în platforma Extensii Chrome care ar ucide aplicatiile de blocare a anunțurilor. Tocmai, modificările s-au referit la limitarea capacităților diferitelor extensii. Potrivit Google, schimbările vizează asigurarea unei mai bune securități, confidențialitate și performanță.

Aceste detalii sunt prezentate în documentul Manifest V3 al Google. Acesta afirmă,

În Manifest V3, ne vom strădui să limităm versiunea de blocare a webRequest, eliminând posibilitățile de blocare din majoritatea evenimentelor (făcându-le doar observaționale). Blocatoarele de conținut ar trebui să folosească declarativeNetRequest … Noul declarativNetRequest API va fi folosit ca API-ul de blocare a conținutului principal în extensii.

 

Google consideră că declarativNetRequest API oferă o mai bună confidențialitate și performanță.

În timp ce acest lucru pare destul de simplu, Raymond Hill, cel din spatele uBlock Origin și uMatrix, blochează anunțurile, a ridicat preocupări cu privire la această politică. El se teme că actualizarea API va ucide în cele din urmă atât blocatorii de anunțuri uBO și uMatrix. În plus, această modificare amenință și alte extensii.

În afară de faptul că uBO și uMatrix nu mai pot exista, se referă într-adevăr la faptul că API declarativNetRequest propus va face imposibil să vină cu modele de filtre noi și noi, deoarece declarativNetRequest API nu este mai mult decât implementarea unei filtre specifice motor-ului și destul de limitat.

Este posibil sa se renunte la aceasta schimbare

Nu este vorba doar de Raymond Hills, ci de diverși dezvoltatori care și-au exprimat preocupări similare. Andrey Meshkov, dezvoltatorul AdGuard, a aprobat și preocupările lui Hill.

El a spus,

Schimbarea propusă va fi și mai criminală pentru toate ablicatiile de blocare a anunțurilor … există o altă schimbare serioasă care necesită atenție. Modificarea propusă pentru permisiunea gazdă (fie prin utilizarea activă, fie prin solicitarea accesului pe fiecare site nou) înseamnă în esență că de fiecare dată când utilizatorii navighează către un nou site web, nimic nu este blocat acolo. Ok, poate ceva este blocat de reguli declarative, dar blocarea cererilor web este doar o mică parte din ceea ce fac blocatorii de anunțuri.

Cu toate acestea, după cum sa arătat într-un răspuns la raportul de eroare al Hill, Google poate schimba aceste modificări.

API-ul webRequest nu va disparea în întregime. Acesta va fi afectat, dar schimbările exacte sunt încă în discuție. Acest design se află încă într-o stare de proiect și se va schimba probabil. Scopul nostru nu este de a rupe extensiile. Lucrăm împreună cu dezvoltatorii de extensii pentru a ne strădui să păstrăm acest ruptură la minimum, avansând în același timp platforma pentru a spori securitatea, confidențialitatea și performanța pentru toți utilizatorii.

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.